začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Cimet - Cinnamon

Pročitano 84818 puta
-
Objavljeno u Začini

Cimet je unutarnja kora tropskog zimzelenog stabla iz porodice Cinnamonum podrijetlom iz Šri Lanke i s juga Indije.

Cimet se danas uzgaja širom svijeta u zemljama toplog podneblja, no najpoznatiji ipak ostaje cimet iz Šri Lanke, kojeg kvalitetom i okusom slijedi indonezijski cimet. Naziv cimeta (cinnamon) dolazi od hebrejske riječi kannamon.

Cimet se spominje u antičkoj Grčkoj i Rimu, drevnoj Kini, u starom Egiptu, u Arabiji, Veneciji, i dr. povijesnim periodima i društvima. U to se vrijeme nije koristio samo u kulinarstvu već i kao sredstvo za pridonošenja žrtve u hramovima, dio tekućina za balzamiranje tijela, kao sredstvo plaćanja, itd.

Drvo stabla cimeta naraste do 9 metara, ima debelu hrapavu koru, zelene listove i bijele cvjetove. Kora stabla cimeta bere se tijekom kišne sezone, kad je stablo staro 6-7 godina, te se potom ljušti u tanke trake koje se suše zarolane u štapiće koji se prodaju kao štapići, ili se kora melje u prah i prodaje kao takva. Cimet ima topao i slatki okus, te vrlo ugodan aromatičan miris. Destilacijom cimeta može se dobiti i vrlo mala količina ulja izvrsnog okusa i mirisa.

U današnje vrijeme cimet se koristi u kulinarstvu, medicinske svrhe, proizvodnji parfema.

Obzirom da su medicinske prednosti cimeta poznavali već i antički narodi, te da se koristio i u tradicionalnoj kineskoj medicini prije više od 4500 godina, cimet u prahu se i danas koristi za tretiranje raznih stanja, ali obično u kombinaciji s drugim sastojcima. Smatra se da cimet pomaže kod nadutosti, kao stimulans i antiseptik, da zaustavlja povraćanje, ublažava menstrualne simptome, stomačne tegobe, te simptome drugih bolesti i stanja.

Cimet je vjerojatno najpopularniji začin u svijetu. Najčešće ga nalazimo kao sastojak kolača, keksa te drugih slatkiša. Štapići cimeta upotrebljavaju se i prilikom kiseljenja zimnice te kao dodatna aroma za vruće napitke. Osim toga, cimet se koristi i u pripremi jela s piletinom i janjetinom, naročito u arapskom svijetu.

Primjeri recepata:

Kofta II
Orijentalna janjetina s rižom
Pileća Shawarma
Rižoto s povrćem
Kakao kolač
Kolač od mrkve
Pilaf s janjetinom

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>