začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Đumbir - Ginger

Pročitano 135336 puta
-
Objavljeno u Začini

Đumbir je gomoljast podzemni korijen višegodišnje suptropske biljke Zingiber officinale koja potječe iz južne Azije, a danas se uzgaja u toploj klimi Indije, Jamajke Kine i Indonezije.

Engleski naziv ginger dolazi od srednjevjekovne latinske riječi gingiber nastale od latinskog naziva zingiberi, koja je izvedena iz sanskritskog naziva srngaveram – rog + tijelo tj. tijelo kao rog. Đumbir je najvjerojatnije dobio ovaj naziv zbog oblika svog korijena.

Uporaba đumbira spominje se u drevnim kineskim, indijskim i bliskoistočnim tekstovima gdje se opisuju njegova aromatična, kulinarska i medicinska svojstva. Prije više od dvije tisuće godina antički Rimljani uvezli su đumbir iz Kine i od tada se on pretežno koristio na području Mediterana, da bi se u srednjem vijeku njegova uporaba proširila na druge zemlje.

Korijen đumbira ima blijedo smeđu koru (debelu ili tanku, ovisno o tome da li je đumbir ubran zreo ili mlad) i meso boje bjelokosti (boja mesa ovisi o vrsti đumbira pa može biti žuta, bijela ili crvena). Đumbir ima aromatičan papreni i pomalo slatkast okus. Biljka se sadi u kolovozu ili rujnu i treba joj oko devet mjeseci da sazrije. Nakon što đumbir procvjeta i njegovi cvijetovi počnu otpadati, on je spreman za branje. Listovi đumbira su dugi i zeleni, a cvijetovi rastu u gustim skupinama, te imaju žuto-zelenu boju i ljubičaste krajeve.

Đumbir se od davnina koristio kao lijek. Kineski iscjelitelji preporučali su ga za nadutost, kašalj i reumatizam. Tibetanci su smatrali da đumbir pomaže u liječenju raznih upalnih bolesti zglobova. Obzirom na dugu tradiciju korištenja đumbira u svrhe ublažavanja gastrointestinalnih smetnji, on se i danas koristi u tretmanu raznih oblika mučnina i povraćanja, probavnih smetnji, migrena, menstrualnih bolova, raznih upalnih stanja, te ulceroznog kolitisa. Đumbir ima i antioksidativna svojstva. Neka novija istraživanja pokazuju da gingerol, jedan od glavnih komponenti đumbira, može zaustaviti razvoj kancerogenih stanica karcinoma debelog crijeva te zaustaviti kancerogene stanice karcinoma jajnika.

U kulinarstvu se mladi korijen đumbira ponekad ušećeri pa se kao takav koristi kao začin. Stariji korijen se sasuši te se potom upotrebljava u komadima, samljeven ili nasjeckan. Đumbir ima ljutkasto-slatki okus, te snažan, slatkasti miris koji podsjeća na drvo. Đumbir se uglavnom koristi u azijskoj i indijskoj gastronomiji. Koristi se u curry i orijentalnim jelima (npr. stir fry pripremljen u woku), a naročito dolazi do izražaja u jelima sa svinjetinom, šunkom i piletinom (npr. piletina biryani). Upotrebljava se i za pripremu slatkiša (npr. gingerbread ili kruh/keksi od đumbira) te specijalnog pića - od đumbira se radi sok. Kandirani i kristalizirani đumbir (đumbir kuhan u šećernom sirupu) koristi se za pripremu slastica.

Primjeri recepata:

Piletina Biryani
Samose s povrćem
Kolač od mrkve
Pileća korma
Riba na kreolski
Samose s mesom
Teletina u zelenom umaku

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>