začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Klinčić - Cloves

Pročitano 82448 puta
-
Objavljeno u Začini

Klinčići su smeđi, sasušeni, neotvoreni pupoljci cvjetova u obliku čavlića, sa zimzelenog drva Syzygium aromaticum.

Ovo drvo potječe s Moluka Otoka (dio Indonezije), a danas se uzgaja i u drugim zemljama, pretežno Sri Lanki, Indiji i Brazilu. Klinčići su se koristili u drevnoj Kini i u pomorskoj trgovini, u tradicionalnoj kineskoj medicini i indijskoj Ayurveda medicini.

Arapski trgovci donijeli su klinčić u Evropu u 4 stoljeću, a on se tada najviše koristio kako bi prikrio miris loše pohranjenih namirnica. Smatra se da engleski naziv 'clove' dolazi od francuske riječi 'clou' što znači čavao (obzirom na izgled klinčić).

Stablo klinčića je zimzeleno stablo čije deblo se dijeli na velike grane prekrivene glatkom sivkastom korom. Stablo naraste do 12 m visine a ima veliko duguljasto zeleno lišće koje raste na svakoj grančici u paru i koje ugodno miriše kad ga se protrlja.

Cvijeće na stablu klinčića raste u grozdovima na kraju grane. Kad stablo tek procvjeta cvijetovi su blijedi ali se postepeno razviju u žarko ružičaste cvijetove duljine do 2 cm koji se ručno beru kad su takve boje i suše dok ne dobiju smeđu boju. Vanjski dio klinčića je tvrd a njihova unutrašnjost sadrži ulje koje daje specifičan okus ovom začinu – jedinstveno topao, sladak i aromatičan.

Klinčić se najviše upotrebljava kao začin u kulinarstvu, ali on ima i svoje medicinske prednosti. Naime, on sadrži visoku razinu eugenola koji se u kombinaciji s drugim sastojcima može koristiti kao anestetik i anti-bakterijsko sredstvo, pa ga se kao takvoga već stoljećima koristi kod popravka zubi i ispiranja usta. Dokazano je da on ima i anti-upalna svojstva pa se koristi u raznim biljnim pripravcima.

Klinčići imaju snažan i prodoran okus i miris, a upotrebljavaju se cijeli ili samljeveni (u kulinarstvu ih je najbolje samljeti prije samog dodavanja jelu jer tako najviše zadrže svoju specifičnu aromu). Preporuča se koristiti cijeli klinčiće jer oni najdulje zadržavaju svoju aromu dok ju samljeveni klinčić brže izgubi. Klinčiće treba čuvati u čvrsto zatvorenom spremniku, na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Mljeveni klinčić traje oko šest mjeseci, dok cijeli klinčić možete koristiti i do godinu dana.

Ovaj začin najčešće se upotrebljava u pripremi kolača i drugih slatkiša, ali dobro se slaže i s divljači, crvenim mesom, pršutom, kobasicama, rajčicama i vinom, pa se stoga dodaju jelima sa svinjetinom, janjentinom, šunkom, piletinom, ribom (npr. u mariniranoj haringi), te umacima i curry jelima.

Primjeri recepata:

Pileća Korma
Pilaf s janjetinom
Svečane gljive
Pečene školjke
Pileća Shawarma

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>