začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Kurkuma - Turmeric

Pročitano 190668 puta
-
Objavljeno u Začini

Kurkuma je začin koji se priprema mljevenjem korijena višegodišnje tropske biljke Curcuma longa, podrijetlom iz južne Indije i Indonezije.

Kurkuma se danas uzgaja na Karipskim otocima, u Indiji, Indoneziji, Kini i na Filipinima.

Obzirom da kurkuma jelima daje žutu boju, poznata je i pod nazivom indijski šafran. Naziv kurkuma dolazi od arapske riječi kurkum kako se ovaj začin naziva u tom dijelu svijeta. Kurkuma je sterilna biljka koja ne proizvodi sjemenke.

Kurkuma se uzgajala u drevnoj Indiji i Kini, najvjerojatnije prvo u svrhu bojanja tkanine te zatim kao začin i kozmetičko sredstvo, a od tuda se prenijela u Afriku i na tropske otoke. Često se koristila (i danas se koristi) kao zamjena za znatno skuplji začin šafran (obzirom da kurkuma jelu daje žutu boju kao i šafran). Kurkuma je također poznata u tradicionalnoj indijskoj Ayurveda medicini. Marko Polo je u svojim tekstovima u 13. stoljeću spominjao ovaj začin, a u Evropu su ga u istom tom stoljeću donijeli arapski trgovci, no ona je tek nedavno postala vrlo popularna u internacionalnoj gastronomiji.

Kurkuma ima duguljasto ovalno zeleno lišće i žute cvijetove. Korijen kurkume ima gomoljast oblik, smeđu kožu i žarko narančasto meso, a začin se pripravlja od izraslina iz korijena koje izgledaju kao prsti. Korijen se kuha ili sprema na pari, zatim se osuši i samelje. Boja začina može biti od svijetlo žute do narančaste. Kurkuma ima blagi slatko-gorki okus, te miris koji podsjeća na naranču i đumbir. Mljevenu kurkumu treba čuvati u dobrom zatvorenom spremniku, na tamnom, hladnom i suhom mjestu.

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin koji ima antiupalna i antioksidativna svojstva te se smatra da pomaže u usporavanju starenja. Tijekom povijesti kurkuma se koristila kao sredstvo za otklanjanje simptoma trovanja hranom, prehlada, bronhitisa, upala bubrega, a imala je i značajnu ulogu u budističkoj i hindu religiji (odjeća budističkih svećenika bojana je kurkumom, začin se zbog svoje boje povezuje sa Suncem, žuta i narančasta boja povezuju se s chakrama, Hindu mladenke bojale su tijelo kurkumom).

U novije doba kurkuma privlači pažnju znanstvenika kao pomoć u ublažavanju probavnih smetnji te kao sredstvo prevencije nekih vrsta karcinoma (npr. prostate) i kancerogenih tumora, a čak se proučava i sposobnost kurkume da pomogne u liječenju Alzheimerove bolesti.

Kurkuma je sastavni dio curry začina i daje mu žućkastu boju. Kao zasebni začin upotrebljava se u indijskim i orijentalnim jelima te jelima iz Jugoistočne Azije. Dodaje se jelima od mesa i leće, raznim jelima s rižom, plodovima mora, gulašima i couscous jelima.

Primjeri recepata:

Pilaf
Indijski krumpir

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>