LovorLovorov list je list zimzelenog grma Laurus nobilis koji potječe s područja Mediterana ali može uspijevati bilo gdje.

Grm lovora može narasti i do visine od 6 metara. Listovi lovora su glatki, zeleni i sjajni, a narastu do 7.5 cm dužine. Lovor se uzgaja u vrtu a postoji i divlji lovor koji raste uz mediteransku obalu. Ako se lovor uzgaja u vrtu potrebno je posaditi ga u djelomičnoj hladovini, ne na pretjerano vlažnom tlu. Lovor u travnju i svibnju cvjeta bijelim cvijetovima. Listovi lovora mogu se koristiti sviježi i sušeni.

Stari Grci i Rimljani pripisivali su lovorovom listu magična svojstva i smatrali ga simbolom časti, slavlja i trijumfa, pa su stoga i koristili vijence od lovora za slavlja i pobjedničke povorke.

Lovor je jedna od rijetkih začinskih biljaka koja ne gubi na aromi kad se osuši i kao takva koristi u jelima, već naprotiv, aroma začina samo se intenzivira. Miris lovora intenzivnije je od njegova okusa koji je blago oštar i gorkast. U stvari, miris lovora podsjeća na miris origana i majčine dušice (timjana).

Listovi lovora pretežno se koriste u kulinarstvu ali koriste se i za mirisne svijeće i kozmetiku, te kao sredstvo koje odbija komarce i insekte općenito. Suhe lovorove listove treba čuvati u dobro zatvorenom spremniku na hladnom i tamnom mjestu pa će se oni moći koristiti do šest mjeseci.

Listovi lovora koriste se za poboljšanje okusa juhe, umaka, variva i gulaša, u jelima s povrćem, peradi i mesom, jelima s ribom i plodovima mora. Ovu biljku nalazimo u klasičnim francuskim jelima. Aroma lovora posebno dolazi do izražaja u marinadama za meso, ribu i perad, te prilikom kiseljenja namirnica za zimnicu. Listovi lovora obično se izvade iz jela prije njegova posluživanja. Prekomjerna upotreba lovora može jelo učiniti gorkim.

Primjeri recepata:

Bigos - lovački gulaš
Pileća juha
Bakalar Fornado
Teletina Saltimbocca
Piletina Biryani
Piri-piri
Aromatično ulje

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish