začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Timijan - Thyme

Pročitano 90364 puta
-
Objavljeno u Začini

Timijan (majčina dušica) je višegodišnji niski grm Thymus vulgaris iz obitelji metvice koji ima sitne sivo-zelene listiće i koji cvjeta sitnim svijetlo ljubičastim cvjetićima.

Ovaj grm podrijetlom je iz južne Evrope, prvenstveno Mediterana, a postoji čitav niz vrsta timijana kao npr. vrtni, engleski, francuski, limunski, itd.

Engleski naziv biljke (thyme) dolazi od grčke riječi thymon koja je najvjerojatnije značila "gorjeti u žrtvovanju," što ukazuje na to da su stari Grci timijan koristili kao incense u svojim hramovima. Stari Egipćani su timijan koristili u balzamiranju faraona. Timijan se oduvijek, a pogotovo u srednjem vijeku, povezivao s hrabrošću pa su npr. žene za vrijeme viteških borbi vitezovima darivale svoju maramu u kojoj se nalazila grančica timijana. Ulje timijana se tijekom stoljeća koristilo kao antiseptik i u svrhe ispiranja usta.

Timijan se može uzgajati u vrtu ili u kući. Ako se timijan uzgaja u vrtu, treba ga posaditi sredinom ožujka na sunčanom i suhom mjestu (ne odgovara mu previše vlage). Timijan dobro uspijeva u toplom podneblju.

U kulinarstvu se koriste samo listići timijana te vrlo rijetko cvjetići u nekim od biljnih čajeva. Uvijek je bolje koristiti sviježi timijan jer ima bolji i intenzivniji okus i miris. Sviježi timijan treba držati u hladnjaku umotanog u vlažan papirnati ručnik jer se tako on može koristiti do tri dana. Sušeni timijan treba čuvati u dobro zatvorenom spremniku na tamnom, hladnom i suhom mjestu, pa će on trajati oko šest mjeseci. Francuska kuhinja često koristi timijan, pa je on važan sastojak u većini francuskih začinskih biljnih mješavina (npr. Bouquet garni, Herbes de Provence).

Listići timijana upotrebljavaju se sviježi ili sasušeni (usitnjeni ili pretvoreni u prah), imaju snažan miris i nježan okus koji pomalo podsjeća na metvicu.

Timijan se koristi u pripremi jela s peradi (npr. za punjenje), janjetinom, teletinom, divljači (npr. gulaši), ribljim specijalitetima, umacima za tjesteninu (izvrsno se slaže s rajčicom), te općenito kao dodatak jelima s rižom i tjesteninom. Ovaj začin također obogaćuje okus juha, omleta i krumpira.

Primjeri recepata:

Juha od gljiva
Rižoto sa sipama
Pizza Margherita
Piletina s krumpirom
Omlet sa začinskim travama
Špinat Terrine

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>