začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Mak - Poppy Seeds

Pročitano 74538 puta
-
Objavljeno u Začini

Zrna maka su plavo-siva ili bijela zrna u čahuri dvogodišnje biljke Papaver somniferum koja je karakteristična za područje Mediterana.

Biljka maka podrijetlom je iz istočnog Mediterana i Male Azije, a spada u Papaveraceae obitelj. Postoje razne vrste maka, a najkvalitetnijom se smatra jedna nizozemska vrsta.

Drevni Egipćani dobro su poznavali zrna maka i koristili ih u medicinske svrhe kao sedativ. Mak se također od davnina koristi kao sredstvo za spavanje.

Mak može narasti do visine od 1 metra, a njegov rast zahtijeva puno sunca i plodno tlo. Biljka cvjeta u proljeće, a boja njenih cvjetova ovisi o vrsti (crvena, ljubičasta ili bijela). Nakon što latice cvijeta otpadnu, na stabljici ostane kuglasta ili ovalna kapsula u kojoj se nalaze sjemenke, a koja može imati visinu do 6 cm i promjer do 4 cm. Zrna maka velika su oko 1 mm, a skupljaju se iz osušenih kapsula. Zrna imaju, ovisno o vrsti, tamno sivu, plavkastu, ljubičastu ili crnu boju. U svakoj kapsuli nalazi se bezbroj zrna.

Zrna maka mogu se koristiti cijela, samljevena, ili procesuirana u ulje. Ona imaju orašasti okus i koriste se pretežno u kulinarstvu i veterini. Smatra se da je mak dobar izvor proteina i vlakana za životinje pa se dodaje njihovoj hrani. Zrna maka za primjenu u kulinarstvu sakupljaju se kad je biljka zrela tj. kad su čahure suhe. Mak je također i izvor opijuma kad se njegove čahure koriste dok su zelene i sjemenke se tek razvijaju.

Ulje maka koristi se kao jestivo ulje i ulje za lampe, te u proizvodnji lakova, boja i sapuna.

Najčešća gastronomska primjena zrna maka je u pripremi kolača, torti i peciva, a koristi se i kao dekoracija jela. Često se od makovih zrna, maslaca i šećera pravi pasta kojom se pune slatka peciva i kolači, ili se njome preliva tjestenina. U srednjoj Evropi od maka se pravi makovnjača. U Indiji i Pakistanu se pomoću maka zgušnjavaju umaci.

Zrna maka ne sadrže značajnu količinu opijata, ali testovi na narkotike ipak ponekad mogu nakon konzumacije maka u hrani dati rezultate kao da je osoba uzela narkotike.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>