začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Mažuran - Marjoram

Pročitano 98889 puta
-
Objavljeno u Začini

Mažuran je biljka trajnica Majorana hortensis iz obitelji metvice koja koja potječe iz Azije i Evrope (mediteranska regija).

Mažuran se danas može ugajati bilo gdje, mada se pretežno uzgaja na Mediteranu. U antičkoj Grčkoj i Rimu smatralo se da mažuran simbolizira sreću i bogatstvo pa su se stoga pravili vjenci od mažurana za mladence.

Stari Grci sadili su mažuran na grobovima jer su vjerovali da će na taj način pokojnici uživati vječni mir i sreću. Hipokrat je koristio mažuran u svojim medicinskim preparatima. Egipćani su koristili mažuran u blazamiranju tijela.

Mažuran se može ugajati u vrtu ili u kući, a može narasti do visine od pola metra. Biljka ima zaobljene listove sivo-zelene boje, ovalnog oblika, slatkastog, drvenastog i aromatičnog blagog mirisa, te slatkastog ali malo gorkog okusa koji podsjećaju na origano. U stvari, ljudi vrlo često miješaju mažuran i origano zato jer imaju sličan okus i miris, ali riječ je o dvije različite vrste biljki.

Mažuran cvjeta u srpnju blijedo ljubičastim cvijetovima koji rastu u skupinama. Kad mažuran procvjeta, njegovi listovi mogu se ubrati i koristiti u kulinarstvu, medicini i u druge svrhe. Mažuran najbolje uspijeva u vrućem i suhom podneblju s blagim zimama pa ga u vrtu treba posaditi na sunčanom mjestu. Mažuran kojeg se uzgaja u kući treba držati na sunčanom prozoru.

Mažuran se koristi pretežno u kulinarstvu, ali možemo ga pronaći i u kozmetičkim prozvodima (ulje mažurana koristi se u kremama, sapunima, losionima, gelovima, mirisima), aromaterapiji (smatra se da topao miris mažurana opušta i smiruje) i medicinskim preparatima (kao antioksidant, u tremanu simptoma stresa i nesanice, u antisepticima i antiupalnim preparatima, kod gastrointestinalnih smetnji, za poboljšanje apetita, za inhalaciju i pročišćavanje dišnih puteva).

U kulinarstvu se koriste samo listovi mažurana, sviježi ili osušeni, cijeli ili smrvljeni. Obzirom da toplina može umanjiti specifičan okus mažurana, najbolje je dodavati ga na samom kraju pripreme jela.

Mažuran se koristi u mesnim jelima (teletina, perad, svinjetina, divljač, janjetina), za pravljenje kobasica (Njemačka i Poljska), kao punjenje za perad (posebno s kestenima), umacima, juhama, marinadama, prelivima za salate. Mažuran je i sastavni dio mješavina začinskih trava Bouquet garni i Herbes de Provence, a u mješavini začina posebno se dobro slaže s peršinom, koprom, bosiljkom i timijanom.

Primjeri recepata:

Bruschetta sa sirom
Krumpir s mažuranom
Juha od skuše
Cioppino
Omlet sa začinskim travama

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>