začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Metvica - Mint

Pročitano 75337 puta
-
Objavljeno u Začini

Metvica je biljka cvjetnica iz obitelji Lamiaceae koja ima više od 30 vrsta, od kojih su najpoznatije Mentha spicata (spearmint) i Mentha piperita (peppermint).

Metvica vrste Mentha spicata podrijetlom je iz Evrope i jugozapadne Azije, a metvica vrste Mentha piperita iz Evrope. Metvica se danas uzgaja širom svijeta, u Evropi, Aziji, Americi i Australiji.

Metvica se kroz povijest koristila u kulinarstvu te u medicinske i aromatične svrhe. Prema grčkom mitu biljka metvice isprva je bila nimfa Minthe koju je ljubomorna Persefona pretvorila u biljku. Persefonin suprug Had nije mogao vratiti Minthe, ali dao joj je posebnu osobinu – slatki miris. Upravo zbog svog specifičnog mirisa metvica je tijekom stoljeća bila vrlo popularna, kao začin i aromatična biljka općenito. Na svim je kontinentima npr. korištena u hramovima i domovima kao osviježivač zraka, a u Grčkoj je bila i znak dobrodošlice gostima.

Metvica naraste do visine od 1 metra i ima svijetlo zelene (M. piperita) ili sivo-zelene (M. spicata) listove i sitne ružičaste (M. spicata) ili blijedo ljubičaste (M. piperita) cvjetiće. Listovi metvice dugački su do 9 cm i široki do 3 cm, a imaju nazubljene rubove.

Metvica je dostupna tijekom cijele godine ali njena sezona je ljeto tj. period od lipnja do kolovoza, a može se uzgajati u vrtu ali i u posudi za cvijeće unutar kuće. U vrtu ju treba posaditi u hladu, a poželjno je i da mjesto bude vlažno.

Okus metvice nije lako opisati – on je neka vrsta kombinacije papra i klorofila koji daju osjećaj hladnoće. Mentha piperita ima jači i hladniji okus od Menthe spicata. Metvica se koristi sviježa ili osušena, ali sviježa metvica ima znatno izraženiju aromu.

Osim u kulinarstvu, metvica se koristi i u proizvodnji raznih mirisa te u medicini. Metvica sadrži brojne vitamine, vlakna, esencijalna ulja i antioksidante, pomaže kod tegoba poput glavobolja, stresa i respiratornih problema, opušta mišiće stomaka, a njeno esencijalno ulje (mentol) ima analgetska i anestetička svojstva. Mentol se također primjenjuje i u proizvodnji pasta za zube i osviježivača daha. Metvica se također koristi u raznim pripravcima za njegu i tretman kože.

Metvica se u kulinarstvu koristi u brojnim zemljama i jelima kao npr. u evropskim jelima, u indijskim i azijskim curry jelima, u orijentalnim jelima s janjetinom, u američkim umacima i želeu itd. Ona se dodaje jelima s janjetinom, sladoledu, povrtnim i voćnim salatama, jelima s povrćem (npr. patlidžanom), umaku s rajčicama, raznim juhama (npr. gazpacho), te je sastojak specijalnog likera (Crème de menthe).

Primjeri recepata:

Koktel od naranče i grejpfruta
Polpete od patlidžana
Ašak

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>