začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Ružmarin - Rosemary

Pročitano 78770 puta
-
Objavljeno u Začini

Ružmarin je mali zimzeleni grm Rosmarinus officinalis iz obitelji Labiatae koji je povezan s metvicom a podrijetlom je s Mediterana.

Ružmarin je grm karakterističan za suho i vruće mediteransko podneblje jer ga ne treba zalijevati, ali danas se uzgaja i u dijelovima Evrope i Amerike koji imaju umjerenu klimu. Grm ružmarina može se uzgajati i u vrtu – ne zahtijeva specijalno održavanje a i koristan je ne samo za kulinarske potrebe već i zato jer se smatra da je on prirodna zaštita od insekata.

Engleski naziv ovog začina (rosemary) dolazi od latinske riječi rosmarinus koja znači ''rosa pored mora'' (ros + marinus) a najvjerojatnije je dobila taj naziv zbog toga što ružmarin raste blizu obale mora.

U antičkoj Grčkoj smatralo se da ružmarin poboljšava memoriju pa su učenici nosili grančicu ružmarina u kosi dok su učili za ispite, a na grob pokojnika bacale su se grančice ružmarina kao znak sjećanja. Ružmarin se koristio i kao incense tijekom religioznih ceremonija. U Španjolskoj i Italiji smatralo se da ružmarin štiti od vještica i općenito loših utjecaja. U Engleskoj je ružmarin bio simbol vjernosti pa se dodavao vijencu kojeg je na glavi nosila mladenka na svom vjenčanju.

Listovi ružmarina izgledaju poput tankih iglica bora, koje su pri dnu srebrne a pri vrhu tamno zelene boje. Miris ružmarina podsjeća na borovinu i more. Ružmarin ima nezaboravan slatko-gorki okus i iznimno je zdrav, a može se upotrebljavati svijež ili sasušen. Grm ružmarina može i procvijetati tijekom proljeća i ljeta, njegovi cvijetovi mogu biti bijele, ružičaste, ljubičaste ili plave boje. Osim u kulinarstvu, ružmarin se koristi i u kozmetici, aromaterapiji, te medicinskim preparatima.

Ružmarin sadrži tvari koje su korisne za stimulaciju imunološkog sustava, povećava cirkulaciju i poboljšava probavu, ima antiupalna i antibakterijska svojstva. Osim toga, smatra se da ružmarin pojačava protok krvi u mozgu pa samim time poboljšava i koncentraciju. Miris ružmarina pomaže u opuštanju pa se on koristi u aromaterapiji.

Ružmarin je izvrstan dodatak jelima s janjetinom, svinjetinom, peradi, zečjim mesom i ribom (naročito kad se ružmarin koristi za marinadu prije pečenja na otvorenoj vatri ili u pećnici), jelima s povrćem, juhama, umacima (naročito od rajčica) i marinadama (npr. u kombinaciji sa paprom, češnjakom i maslinovim uljem). Grančice sviježeg ružmarina mogu se koristiti umjesto štapića za nizanje ražnjića jer doprinose boljem mirisu i ukusa nanizanog mesa ili povrća.

Primjer recepata:

Janjetina s ružmarinom
Foccacia kruh
Piletina s krumpirom
Teletina za bijelu rižu
Punjena teleća prsa
Kokošja juha s okruglicama
Ljuti cipal
Nadjev za puricu
Indijski krumpir
Piletina Cacciatore
Piletina s povrćem

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>