začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Sezam - Sesame

Pročitano 70898 puta
-
Objavljeno u Začini

Sezam je sjemenka mahuna jednogodišnje biljke Sesamum indicum podrijetlom iz Afrike i Indija, koja se danas uzgaja u vrućoj klimi Azije te dijelu Afrike i Južne Amerike.

Na području Aziji raste i divlji sezam. Premda sezam uspijeva na suhom tlu, ipak mu je potrebna vlaga da bi procvjetao i razvio plodove.

Sezam se uzgaja i koristi već tisućljećima. On se spominje u asirijskoj legendi prema kojoj su bogovi noć prije stvaranja svijeta pili vino spravljeno od sjemenki sezama. U Hindu legendama sjemenke sezama predstavljaju simbol besmrtnosti. U arapskim Pričama iz 1001 noći spominje se fraza 'Otvori se sezame' koja aludira na karakteristiku mahune sezama da se rastvori kad sazrije i pokaže bogatstvo sjemenki koje sadrži. Sjemenke sezama bile su jedne od prvih plodova iz kojih se pravilo ulje. Stari Egipćani koristili su sezamove sjemenke u pečenju kruha pa crteže koji to prikazuju nalazimo čak i u grobnicama. S vremenom se uporaba sjemenki sezama iz Indije proširila na Aziju, Afriku i Bliski istok.

Engleski naziv sesame dolazi od latinske riječi sesamum koja je značila 'sjeme biljke sezama', a koja je nastala od feničke riječi shawash-shammu i asirijske riječi shamash-shammu ('sjemenka ulja').

Biljka sezama može narasti do visini od 100 cm. Ona ima široke zelene listove i veliko zvonasto cvijeće koje cvjeta na donjem dijelu stabljike biljke osam tjedana nakon sađenja. Cvijetovi su većinom ružičaste boje, no mogu biti i druge boje, što ovisi o vrsti biljke sezama. Mahune koje sadrže sjemenke pojavljuju se 4-6 tjedana nakon oplodnje, a na pojedinoj biljki može se razviti i do 12 mahuna. Mahune sazriju i rastvore se, a u njima se nalaze sjemenke koje mogu biti žućkaste, crvene ili crne boje (mada najčešće imaju blijedu boju slonovače), sitne su i imaju plosnati ovalni oblik. Sezam ima blagi slatkasti okus koji podsjeća na orah. U medicini i kulinarstvu koriste se listovi i sjemenke sezama.

Sjemenke sezama treba čuvati u dobro zatvorenom spremniku na suhom, tamnom i hladnom mjestu, a mogu se koristiti i do 3 mjeseca. Sjemenke se mogu i zamrznuti te zamrznute koristiti godinu dana.

Sjemenke sezama između ostalog sadrže željezo, magnezij, kalcij, dijetalna vlakna i vitamine, a posebno važan sastojak je njihovo ulje. One su se još od antičkih vremena koristile kao lijek. Smatra se da ove sjemenke imaju antioksidativna, antitumorska i laksativna svojstva. Sezam pomaže u smanjivanju razine kolesterola, štite jetru od oksidativnih oštećenja i izvor su fitosterola. Postoje i tvrdnje da sezamove sjemenke mogu pomoći u prevenciji nekih oblika karcinoma.

Sezam se uglavnom koristi pri pripremi kruha, peciva i kolača. Upotrebljava se i u orijentalnim (npr. halva) i kineskim jelima s piletinom, janjetinom, ribom i povrćem, te kao dekoracija na jelu. Od sezama se pravi i ulje koje je učestali sastojak kineskih i sličnih recepata, te pasta (tahini) koja se dodaje nekim orijentalnim jelima (npr. humus). Crne sjemenke sezama naročito su popularne u dekoraciji japanskih i kineskih jela. Sezamovo ulje jedno je od najstabilnijih biljnih ulja koje dugo traje, a koristi se u kuhanju, te za salate i margarin. Ovo ulje bogato je Omega-6 masnim kiselinama i proteinima.

Primjer recepata:

Riba na kreolski način
Papreni meksički sendvič
Piletina na kineski
Lignje s bosiljkom
Baba ganuš
Hummus

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>