začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Tarkanj - Tarragon

Pročitano 116683 puta
-
Objavljeno u Začini

Tarkanj je niska, grmasta višegodišnja biljka Artemisia dracunculus podrijetlom iz Sibira, koja vrlo dobro uspijeva na suhoj zemlji koja dobiva malo vode.

Danas se tarkanj većinom uzgaja u Francuskoj. Za razliku od drugog začinskog bilja, tarkanj se nije koristio u kulinarstvu antičkih naroda, već se počeo koristiti u Engleskoj u 16. stoljeću.

Engleski naziv biljke 'tarragon' dolazi od francuske riječi esdragon koja je nastala od latinske riječi dracunculus što znači little dragon tj. mali zmaj. U kulinarstvu se upotrebljavaju samo listovi tarknja. Grm tarknja naraste do visine od pola metra, a ima duge uske zelene listove koje mogu biti do 8 cm dugi. Tarkanj cvjeta u kolovozu u skupinama od 40-tak sitnih zeleno-žutih cvjetića.

Dvije glavne vrste tarknja su ruski i francuski tarkanj. Oba tarknja imaju jednaki izgled jer su varijante iste biljke (Artemisia dracunculus), samo što su listovi na francuskom tarknju sjajniji i malo prodornijeg mirisa. Listovi francuskog tarknja imaju nježan slatki okus koji pomalo podsjeća na anis, a ruski tarkanj ima grublje i svijetlije listove, nema jak miris, a okus mu je pomalo gorkast. Listovi obje vrste tarknja upotrebljavaju se sviježi ili sasušeni. Najbolje je koristiti sviježi tarkanj zato jer su njegov miris i okus slabiji kad su listovi suhi.

Za razliku od većine drugih začinskih biljki, tarkanj se kroz povijest vrlo malo spominje u medicini, a spominjala se njegova primjena u tretiranju ugriza zmija, kod zubobolja, kao blagi sedativ i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Neka novija ispitivanja pokazala su da tarkanj može pomoći kod probavnih smetnji, poboljšati apetit, funkcionirati kao blag sedativ i biti zamjena za sol kod ljudi s visokim krvnim tlakom.

Tarkanj je najpoznatiji kao začin koji se koristi za pripravu aromatičnog octa, ukiseljenog povrća (npr. krastavci), senfa (Dijon) i raznih umaka (npr. Bearnaise). Upotrebljava se i u jelima s ribom, piletinom i divljači (juhe, gulaši), plodovima mora i povrćem, te kao dodatak jelima od rajčice i jaja. On je i sastojak mješavine začinskih trava Herbes de Provence.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>