začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Vanilija - Vanilla

Pročitano 65855 puta
-
Objavljeno u Začini

Vanilija je začin koji se dobija od dugačkih, zeleno-žutih sjemenki mahuna tropske orhideje penjačice Vanilla planifolia koja je podrijetlom iz Meksika.

Vanilija se i danas uzgaja u Meksiku, te na Reunion (nekad Bourbon) otocima, Tahitiju, u Indoneziji, Indiji, Ugandi i Papua Novoj Gvineji. Vanilla planifolia jedina je vrsta orhideje koja se uzgaja radi začina i primjene u proizvodnji parfema i kozmetičkih preparata.

Engleski naziv vanilla potječe od španjolske riječi vainilla što je značilo 'mala mahuna'. Vaniliju su prvi koristili Totonaco Indijanci koje su kasnije pokorili Asteci, a koje je zatim pokorio Hernando Cortez. Na taj je način vanilija došla do Španjolske i kasnije ostatka svijeta. Međutim, za oplodnju ove vrste orhideje potrebna je Melipone pčela pa se stoga ona najlakše uzgaja u Meksiku gdje ovih pčela ima. U ostalim zemljama gdje se proizvodi vanilija, orhideje se ručno oprašuju, mahune se ručno beru i obrađuju u postupku koji ukupno traje oko 14 tjedana. Vanilija stoga nije jeftin začin.

Vanilla planifolia može narasti do duljine od 35 metara. Cijelom njenom duljinom raste kratko i duguljasto, tamno zeleno i debelo lišće. Na biljki procvjeta oko 20 cvijetova orhideje koji su vrlo veliki, mogu biti raznih boja (bijeli, zelenkasti, žuti) i koji traju samo jedan dan. Ako u taj dan kad procvjetaju cvijetovi budu i oprašeni (uz pomoć pčela ili ručno), od njih će se razviti plod – mahuna vanilije sa sitnim sjemenkama.

Mahune orhideje ubiru se nezrele i bacaju u vruću vodu kako bi se zaustavio njihov rast, te se zatim suše na suncu do 20 dana, nakon čega se 4-6 mjeseci suše na zraku dok ne dobiju tamno smeđu boju i svoj specifičan miris i okus - mahune u početku nemaju miris ili okus. Vanilija je najmirišljaviji začin, ima slatki miris i okus s notom dima ili drveta.

Postoje tri glavne vrste mahuna vanilije: bourbon-madagaskarske, meksičke i tahićanske. Bourbon-madagaskarske mahune vanilije vrlo su mirisne, slatke i najtanje. Meksičke mahune imaju vrlo bogat okus. Tahićanske mahune su najdeblje i najtamnije, ali nisu tako bogatog okusa.

Vanilija se upotrebljava kao mahuna vanilije, vanilin prašak (proizvodi se od mljevene suhe mahune vanilije) i ekstrakt vanilije (proizvodi se močenjem te zatim procijeđivanjem nasjeckanih mahuna vanilije u etilnom alkoholu i vodi tijekom 48 sati). U današnje se vrijeme proizvodi i jeftinija sintetička vanilija.

Vanilija se uptrebljava u pripremi gotovo svih slatkih jela (sladoled, kreme, kolači, puding, keksi, itd.), a ponekad se upotrebljava i za dodatnu aromu nekih pića i umaka. Vanilija se posebno dobro slaže s jabukama, marelicama, čokoladom i šljivama, a koristi se čak i s mesom (npr. meso se premaže vanilijom prije pripreme).

Primjer recepata:

Keksi za Valentinovo
Kolač od banane
Chocolate Chip Cookies
Kolač od sira
Uskršnji puding od riže
Kakao kolač

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>