začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Vlasac - Chives

Pročitano 117825 puta
-
Objavljeno u Začini

Vlasac je tanka zelena višegodišnja biljka Allium schoenoprasum podrijetlom iz Azije i Evrope koja se danas uzgaja u mnogim dijelovima svijeta.

Listovi, sjemenke i cvijetovi ove biljke koriste se u kulinarstvu, medicini, kozmetici i bojama. Engleski naziv 'chives' dolazi od francuske riječi chive koja je nastala od latinske riječi cepa koja znači 'luk', a takav je naziv dobila zbog specifičnog okusa ove biljke.

Vlasac se koristio još prije više tisućljeća u drevnoj Kini. Vjeruje se da je Marko Polo donio vlasac iz Kine u Evropu. Vlasac se spominje i u starom Rimu - vjerovalo se da liječi opekline od sunca i upale grla, da je diuretik i da kontrolira krvni tlak. U srednjem vijeku vjerovalo se da svežnjevi osušenog vlasca raspoređeni po kući mogu odagnati bolest.

Vlasac može narasti do visine od pola metra. Njegovi žarko-zeleni, dugački i tanki listovi (koji imaju blagi ukus koji podsjeća na luk s vrlo malo češnjaka) podsjećaju na listove luka ali su puno tanji. Vlasac cvijeta od travnja do lipnja, ovisno o lokaciji na kojoj se uzgaja, a njegovi cvijetovi su svijetlo ljubičaste boje, sastoje se od šest latica i rastu u većim skupinama. Ova biljka dobro uspijeva na sunčanom i suhom tlu.

Osim u kulinarske, vlasac se koristi i u medicinske svrhe. Naime, on sadrži hranjive sastojke i ima antioksidativna svojstva. Vlasac poput luka i češnjaka sadrži allicin koji pomaže u snižavanju povećane razine kolestorola i povišenog krvnog tlaka. Smatra se da njegovi antioksidanti pomažu u prevenciji razvoja kancerogenih stanica i tumora.

Vlasac se u kulinrastvu upotrebljava sam ili u kombinaciji s drugim začinskim biljkama. Dodaje se pikantnim jelima, kuhanim krumpirima (npr. krumpir salata), salatama i prelivima za salatu, namazima, juhama, mesnim i ribljim jelima, jajima. Upotrebljava se i kao ukras/dekoracija na jelima (npr. na kuhanim krumpirima i punjenim jajima), s njime se priprema poseban ocat. Obzirom da je vlasac osjetljiv na toplinu, najbolje ga je dodati jelu na samom kraju njegove pripreme ili prije samog serviranja.

Primjer recepata:


Dijetalni tartar umak
Salata od krumpira
Seviche
Omlet sa začinskim travama
Tartar umak I

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>