začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Zvjezdasti anis - Star anise

Pročitano 70775 puta
-
Objavljeno u Začini

Zvjezdasti anis podrijetlom je iz Kine, Vijetnama i Japana, a raste na aromatičnom zimzelenom stablu Illicium Verum koje može narasti i do 8 metara.

Kako samo ime kaže, zvjezdasti anis je zvjezdasta mahuna s prosječno osam krakova (mada može imati 5-10 krakova), od kojih svaki sadrži sjemenku veličine zrna graška. Cvijetovi drveta su crveno-ljubičasti. Kad cvijetovi otpadnu ostanu mahune. Mahuna ima boju hrđe, a visoka je oko 1-2 cm.

Mahune zvjezdastog anisa koriste se isključivo osušene, nikad sviježe. Treba ih čuvati u zatvorenim spremnicima na hladnom i tamnom mjestu jer tako mogu trajati i do godinu dana.

Zvjezdasti anis sadrži anethol poput običnog anisa ali je njegov okus jači i malo gorčiji. Ova dva anisa nisu botanički povezani jer dolaze iz raznih obitelji biljaka. Zvjezdasti anis koristi se u kulinarstvu te u medicinske svrhe.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, zvjezdasti anis koristi se kao digestiv, diuretik, protiv grčeva u stomaku i reumatizma, te kao osviježivač daha. U posljednje vrijeme nalazimo ga i u lijekovima protiv gripe. Međutim, ovaj plod treba oprezno koristiti u medicinske svrhe zato jer koristi sastojke koji mogu biti neurotoksični ako se koriste u većim količinama.

U Japanu se stablo sadi kod grobnica, a tučena mahuna koristi se u incense štapićima i smjesama.

Kuhari u Jugoistočnoj Aziji koriste zvjezdasti anis kako bi jelima (posebno onima od svinjetine i peradi) dali okus sladića. Zvjezdasti anis može se koristiti sam ili kao jedan od sastojaka kineskog začina sastavljenog od pet začina (five-spice powder) ili indijskog Garam masala začina. Začin treba koristiti oprezno jer je dosta intenzivan. Zvjezdasti anis koristi se i u juhama (Vijetnam), indijskim gulašima i curry jelima, a nalazimo ga i u tradicionalnom tajlandskom čaju. Zvjezdasti anis obično se jelima dodaje cijeli pa se nakon kuhanja izvadi iz jela, ali može se koristiti i u mljevenoj formi.

U nekim zemljama zvjezdasti anis koristi se kao zamjena za obični anis pa ga se npr. i dodaje likerima (sambuca, pastis).

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

O kolačićima

  • Ova web stranica koristi kolačiće za upravljanje autentifikacijom, navigacijom i drugim funkcijama te dijeli informacije s trećem stranama čije aplikacije koristi.

    Molimo da prije korištenja web stranice pročitate uvjete zaštite osobnih podataka koji pojašnjavaju koji se kolačići i kako koriste na njoj.

    Opći uvjeti zaštite osobnih podataka >>